Hozzávalók:
Ponty: 1600 g
Vöröshagyma: 400 g
Só: 60 g
Őrölt bors: 2 g
Csípős őrölt paprika: 50 g
Őrölt paprika: 100 g
Étel ízesítő: 80 g
Hegyes erős paprika: 1 db
Házi kenyér: 400 g
*
Elkészítés:
Megtisztítjuk a halat, majd a belsőrészét kiszedjük.
Figyeljünk az ikrára, vagy a haltejre, mert azt majd a főzésnél felhasználjuk. A halnak fejét levágjuk és a méregfogat eltávolítjuk, majd kifilézzük. Csontjából, halfejből és a vöröshagymából alaplevet főzünk. Az alaplé akkor jó, ha csontról leválik a halhús ( kb. 2-3 óra ).
Kiszedjük a halcsontot és a maradékot áttörjük, paszírozzuk, fűszerekkel ízesítünk.
Kockára vágjuk a ponty filét a halhús oldalról kb 0,5 cm-ként, majd 2 cm-esre daraboljuk.
Forró alaplébe tesszük a feldarabolt halat a belső részt ha volt, és az őrölt édes paprikát, illetve a hegyes paprikát. kb 5-8 perc alatt készen van a hallé.
Tálalás:
A hallé fórrón, enyhén csípősen mély tányérban a halat óvatosan egy merőkanállal szedünk, majd egy merőkanál lét adunk hozzá. A hallé akkor jó, ha ( az alaplé sűrűsége miatt ) nem látjuk a tányér alját. A hallét friss házikenyérrel fogyasztjuk.