Hozzávalók:
2 kg érett füge
25 dkg kristálycukor
1 citrom leve
2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
rum izlés szerint
*
Elkészítés:
A FICOCO egy dalmát fügelekvár, mely az USA-ban is annyira elterjedt, hogy sokan amerikai eredetűnek vélik.
Egyszerű mozaikszó: figs and coca, azaz füge és kakaó.
A fügék szárait levágjuk, megmossuk, negyedekre vágjuk.
Meghintjük a cukorral és a hűtőbe tesszük legalább egy órára, de lehet egy éjszakára is.
Ezután újból feltesszük főni, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Hozzáadjuk a citromlevet, felforraljuk, majd turmixoljuk, s addig főzzük, míg megfelelő állagú nem lesz.
Végezetül hozzáadjuk az átszitált kakaót, jól elkeverjük vele, s -ugyan nem autetikus hozzávaló – egy kis rummal ízesíthejük, nagyon pikánssá teszi.
Az üvegeket lezárjuk, pár percre fejreállítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Igazán különleges desszertlekvárt kapunk, mely szinte csokoládékrém állagú és ízű lesz.