Hozzávalók:
1/2 kg fejtett bab
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
petrezselyem és zeller zöld
1 ek. zsír
2 ek. liszt
1 fej hagyma
2 tk pirospaprika
só
bors
1 tk. ételízesítő
1 tojás
só
2-3 ek. víz
liszt
*
Elkészítés:
A babot felteszem főni a darabolt zöldségekkel együtt, a zöldeket összekötöm és azt is beleteszem, sózom és teszek bele kevés ételízesítőt. Amikor puha minden zöldség és a bab is megfőtt, a zsírból, a kockázott hagymából és a lisztből hagymás rántást készítek. Előbb a hagymát pirítom a zsíron, amikor világosbarna, akkor teszem hozzá a lisztet és együtt pirítom tovább. Tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát, hideg vízzel felengedem és a levesre öntöm, összeforralom. Le lehet szűrni hagymát, én beleteszem. Ekkor teszek bele kevés borsot és ha kell még ízesítem. A csipetkét én külön vízbe főzöm ki és amikor puha belekeverem a levesbe, így hagyom állni még 10 percig.
Csipetke: A tojást sózom, öntök hozzá 2-3 ek. vizet, majd annyi lisztet teszek bele, hogy lágy, de azért csipegethető tésztát kapjak. Lisztezett tálcára csipegetem.

