Hozzávalók:
*30 dkg füstölt csülök
*40 dkg sertéslapocka
*1 nagy fej vöröshagyma
*2 ek olaj
*4 szál sárgarépa
*3 szál petrezselyem
*6 kisebb szem krumpli
*2 kis doboz fehérbab konzerv
*1 kk só
*1 nagy csipet bors
*1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
*1 ek házi darált paprika
Rántáshoz:
*2 ek liszt
*2 ek olaj
*1 tk őrölt pirospaprika
*
Elkészítés:
A füstölt csülköt apró kockára vágjuk és kb.
1, 5 liter vízben fedő alatt kb.
1 óra alatt közel puhára főzzük.
A megtisztított lapockát apró kockára vágjuk, és kicsit lecsepegtetjük.
Egy nagy fej vöröshagymát apróra kockázunk és kevés olajon üvegesre párolunk, majd a lapockát fehéredésig pirítjuk rajta.
Hozzáadjuk a csülköt a főzőlevével együtt (kb.
1 liter lett), majd felöntjük még 2-2, 5 liter vízzel és fedő alatt tovább főzzük.
Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, a petrezselymet vékony karikára, a krumplit kisebb kockára vágjuk.
A konzerv babot átmossuk és hagyjuk lecsepegni.
A levest ízesítjük sóval, borssal, házi ételízesítővel(leveskockával), darált paprikával.
Ha már a hús majdnem puha, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet.
Elkészítjük a rántást.
Két evőkanálnyi olajjal csomómentesre keverünk két evőkanál lisztet, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A tűzről lehúzva meghintjük őrölt pirospaprikával, majd jól elkeverjük.
A leves meleg levéből kanalanként hozzáadva felhígítjuk, közben kavargatva, hogy sima, csomómentes rántást kapjunk.
Ha már majdnem puha a répa és a zöldség, hozzáadjuk a krumplit is.
Hagyjuk felfőni és beleszórjuk a lecsepegett babot, majd felöntjük a rántással.
Felfő és melegen, friss kenyérrel kínáljuk.