Hozzávalók:
1 kg. száraz fehér bab,
1 kg. vegyes leveszöldség,
1,2 kg. pulykacomb, (2 db.)
1/2 kg. füstölt sertésoldalas,
5 kanál tejföl,
2 kanál liszt,
2 kávéskanál őrölt pirospaprika,
kevés só,
néhány babérlevél,
kevés csombor (borsikafű)
*
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, másnap a füstölt hússal együtt feltesszük főzni nagy fazékban.
( ehhez a mennyiséghez 12 literes fazekat használjunk ) Kicsit később a pulykacombokat is tegyük a főzőlébe kevés sóval, néhány babérlevéllel és egy szál borsikafűvel együtt.
( szárított, morzsolt is használható ) Őrölt pirospaprikát szórunk a levesbe.
Míg fedő alatt főzzük, megtisztítjuk a zöldségféléket.
Sárgarépát, petrezselyem gyökeret, vöröshagymát, esetleg zellert, és ( vagy ) karalábét adunk hozzá ízlés szerint.
A fehér bab főzése kevesebb időt igényel, mint a tarkababé, vagy a vörösé, tehát hamarabb elkészül gulyásunk, mintha más alapanyagot használnánk.
Mikor a hús kezd lefőni a csontról, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségféléket.
(a hagymát egészben, de ezt nem tálaljuk fel, hanem a végén kiemeljük ) Ha a zöldségféléket nem hasábokban, hanem felkarikázva adjuk a leveshez, akkor azok sokkal rövidebb főzést igényelnek, és ezt kalkuláljuk be a főzés idejébe.
Mikor már a zöldségfélék is fővésnek indultak, liszttel elkevert tejföllel, amit kevés leveslével temperálunk, behabarjuk levesünket.
A csontokról szépen lefőtt a hús, így azokat kiemeljük.
Ízlés szerint tejföllel tálalhatjuk.