Hozzávalók:
kovász
1,5 dl langyos víz
1,2 dk élesztő
1 ek olaj
15 dk kenyér líszt 80-as
1.8 dl langyos víz
45 dk kenyér liszt
1 dk élesztő
1 mk cukor
1 csapott kk.só
*
Elkészítés:
Este elkészítjük a kovászt.meleg helyen hadjuk állni reggelig .Másnap a kenyérsütőbe adagolunk minden hozzávalót+ a kovászt.Mikor bedagasztott hadjuk kelni a kenyérsütőbe1 órát . Ujra áttgyúrjuk és zsírpapírral bélelt jénaiba tesszük és hadjuk kelni 50 percet .Bevágjuk zsiletpengével vízzel lespricceljük letakarjuk és 210 fokos sütőbe tesszük 25 percig aztán 20 perc 180 fok és 5 percre kitakarjuk.Ha nincs takarónk sütőcskóba tesszük a jénaita kenyérrel .Mikor megsült rácsra tesszük kihülni.Még annyit hozzáfüznék a kovászunk állhat 2 -3 napot is nem lessz semmi baja.A kenyér súlya 95 dk.