Fehér kenyér

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

180

Sütési / főzési idő (perc)

160

Nehézség

Fehér kenyér

Recept leírás:

Hozzávalók:

Fehér kenyér
2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
2 csapott tk. só
2 evk  olaj
csipet aszkorbinsav     ( ezt a gyógyszertárba lehet venni 5 dkg 250 Ft )
2 evk. burgonyapehely   ( ezt kihagytam )
20-25 dkg öregtészta
2 dkg friss élesztő
30 dkg  BL 80 liszt
20 dkg sima  fehér liszt
Gyors kovászal csináltam

*

Elkészítés:

A hozzávalókat kézzel jól bedagasztottam, kelesztő tálban tettem ha már meg kelt át gyúrtam és újból kelesztette. Ekkor megformáltam jénait szilikonos papírral ki béleltem és bele helyeztem a tésztát, és hagytam kelni mégy 20 percig. Ha meg kelt pengével kettő helyen kisé bevágtam a tetejét, A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd előmelegítet sütőbe sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja. Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik
Beírom a gyorskovász készítését, majd a további teendőket is.
Kovász:
Este:
1 dl langyos víz
1 tk méz
0, 8 dkg élesztő
ezeket, összekeverni és néhány percig állni, hagyni
Cyoskovász
13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és jó savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező rá, valaki ezzel illette :-))
Ekkor már lehet sütni vele. Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és – már méregetés nélkül – néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe.  3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül, ezidő alatt semmi baja nem lett.
Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni. Ha elfelejtem, vagy hirtelen ötlettel állok neki sütni valamit, akkor a mikró olvasztóprogramján melegítek rajta 2-3 x 1/2 percet, így pillanatok alatt felmelegszik és használható. Tulajdonképpen hidegen is fel lehet használni, ilyenkor az egyéb folyadékokat szoktam egy kicsit meglangyosítani.  A maradékot ismét megetetve folytatódik, amit az imént leírtam.

Fehér kenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Fehér kenyér

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!