Hozzávalók:
Én nem kenyérsütőben sütöttem, hanem sütőben ezért kicsit lágy lett 50dkg lisztből a tészta, így kb. 60 dkg kell…
50-60 dkg liszt
3,3 dl langyos víz
0.5 dl olaj vagy olivaolaj
1 ek. ecet
2 kk. só
1 mk. cukor
2,5 dkg élesztő
a tetejét tojássárga+víz keverékkel kentem be
*
Elkészítés:
A kenyérsütőbe a folyékony alapanyagot bedobálom a sóval együtt, aztán jön a liszt, rámorzsolom az élesztőt, 0 mk. cukrot. Bekapcsolom és kb. 20 percig dagasztom.
Kiveszem átgyúrom és kelesztőtálban hagyom kb. 20 percig megint keleszteni. (Ha nincs kenyérsütőgép dagasztáshoz, akkor a kelesztési idő a kelesztőtálban kb. 50-55 perc), aztán lisztezett deszkán kicsi átgyúrom és formázom. Ultraplusz edényt kiolajozom és beleteszem a tésztát, a tetejét bevágom pengével, bekenem a tojásosvíz keverékkel. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. Fedővel együtt kb. 25 percig sütöm, majd kiveszem átkenem a tetejét, leveszem a tetőt és 180 fokon sütöm tovább készre, kb. 30-35 percet még.
Ha nincs ilyen edény lehet jénaiban sütni, kikenni olajjal és fedővel. Ott figyelni kell a sütési időre. Úgy még nem próbáltam.
Mikor megsült a kenyér fogvályóval ellenőriztem a belsejét, hogy átsült-e. Utána pár perc a formában, majd kiborítottam vízes kézzel áttöröltem a kenyeret és konyharuhába csavarva rácson hagytam kihűlni.
Kihűlt szeletelhető. Kb. 90dkg-1kg kenyér lesz belőle.