Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
350 g búzafinomliszt
150 g rétesliszt
1 dl langyos víz
2 dl langyos tej
7 g por élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
100 g szobahőmérsékletű vaj
1 evőkanál olaj.
Hozzávalók a mázhoz:
30 ml langyos tej
30 ml langyos víz
1 teáskanál olaj
60 g rétesliszt
1/2 teáskanál porélesztő
2 teáskanál kristálycukor.
*
Elkészítés:
Tészta elkészítése: A tejet a vízet egybe öntjük, beleszórjuk az élesztőt és a cukrot, megkeverjük majd hagyjuk állni 10 percet.
Egy tálba a sót és lisztet elkeverjük.
Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
Hozzáadjuk a megfutott élesztőt, és elkezdjük kidagasztani.
Mikor hólyagos, egynemű a tészta, hozzáadjuk az olajat és további 5-6 percig dagasztjuk, míg el nem válik a tál falától.
Pici liszttel megszórjuk a tetejét, lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 1 órát.
Miután megkelt a tészta, előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
Elkészítjük a mázat: a tejet és a vizet egy pici tálba öntjük, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és fokozatosan a réteslisztet több részben.
Egy sűrű kenhető csomómentes masszát kell kapjunk.
A megkelt tésztát cipóra formázzuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük egy ecset segítségével a tetejét és oldalát a masszával.
Egy tepsibe tegyünk vizet, majd ezt tegyük a sütő aljába a gőz miatt.
Tegyük felé a rácsra a tepsiben lévő kenyér tésztát, majd 200 fokon süssük aranybarnára.
Nekem ez 40 perc volt, légkeverésen sütve, de sütő függő.