Farsangi/húsvéti színes kalács

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Hani

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

0

Nehézség

Haladó

Farsangi/húsvéti színes kalács

Farsangi/húsvéti színes kalács

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

3 dl tej
50 dkg finomliszt
2 evőkanál cukor
2 evőkanál napraforgó olaj
csipetnyi só
1 db tojás
3 dkg élesztő
Továbbá:
1 db puncsízű pudingpor
2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2-2 evőkanál tej
1-1 evőkanál cukor
1 db tojássárgája a lekenéshez
vaj/margarin a forma kikenéséhez

*

Elkészítés:

A meglangyosított tejet (kelesztő)tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Várjunk egy kicsit, amíg felfut. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk (vagy csak letakarjuk), és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
A pudingport egy evőkanál cukorral és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. A kakaóporhoz szintén adunk még cukrot és tejet, és eldolgozzuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt meghagyjuk eredeti állapotában, a másik részbe beledolgozzuk a rózsaszínű, pudingporos tejet, a harmadikba a kakaósat. Letakarva fél órán át kelesztjük. Ezután a különböző színű tésztákból 30-40 cm-es (a formánktól függően, amiben megsütjük majd) hosszú rudakat sodrunk. Összefonjuk, és az így kapott fonatot a kikent koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk, az egészet letakarjuk. További fél órán át kelesztjük, amíg a formát teljesen ki nem tölti. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A sütő aljára tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a kalácsunk szép lesz a keletkező gőztől.
A kalács tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is (akkor csak langyos tejjel kenjük meg a tészta tetejét sütés előtt).
Tálalás előtt felszeleteljük.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Farsangi/húsvéti színes kalács