Hozzávalók:
50 dkg liszt( fele sima fele rétes liszt)
3 dkg élesztő
3 egész tojás
5 dkg vaj
csipet só
5 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 e. k. rum
3,5-4 dcl langyos tej
*
Elkészítés:
Én gyorskelesztő tálat használok !
A lisztet beleszitálom a tálba mélyedést csinálok a közepébe.
Az élesztőt,cukrot elkeverem 1,5 dcl langyos tejben hagyom állni negyed órát amíg az élesztő fel nem habosodik
A maradék tejben elkeverem a cukrot,vaniliás cukrot,sót,tojást a felolvasztott vajat és a liszthez adom alaposan összedolgozom (legyen hólyagos a tésztánk)
Letakarom a tálat hagyom állni meleg helyen amíg kétszeresére nem dagad.
Lisztezett deszkára borítom fimoman átgyúrom ,meghuzogatom olyan 2 újjnyi vastagra és kiszaggatom ,letakarom konyha ruhával hagyom állni 15-20 percet.
Magas falú lábasban olyan 4 újjnyi olajat felforrósitok
.A fánkok közepét olajos kézzel meghuzogatom üreget készítek olajba rakom.
Akkor szoktam megforditani amikor hallom a vissza csepegő víz hangját .
Forditá után már nem takarom le ettől lesz szép szalagos.
Kiszedem papírtörlőre megtöltöm a mélyedést a fánkok közepén lekvárral.
Porcukorral megszórom .
Úgy is szoktam készíteni,hogy a közepébe rakom a lekvárt.