Farsangi fánk

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

marika3

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

5

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Recept leírás:

Hozzávalók:

5 dkg élesztő
5 dl langyos tej
70 dkg liszt
3 kanál cukor
2 tojás
2 kanál olaj
reszelt citromhéj
porcukor a tetejére
bármilyen házi készítésű lekvár
olaj a sütéshez

*

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, s kevés langyos tejet öntünk rá. Miután felfutott az élesztő, a maradék tejjel és többi hozzávalóval addig dolgozzuk (dagasztjuk) a tésztát, amíg elválik az edény falától, és a kezünktől . Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük( kb. fél óra) , majd lisztezett nyújtólapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval, vagy pohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat, majd pár percre letakarjuk, hogy kissé megkeljenek. Az asztalon lévő felükkel fölfelé egyenként belehelyezzük az előzőleg serpenyőben fölforrrósított olajba, s pirulás után megfordítjuk , majd a másik felüket is szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve lekvárral tálaljuk ( nálunk most áfonya lekvár volt mellé).

Farsangi fánk