Hozzávalók:
Ezt a receptet anyósomtól kaptam és mindig így készítem el a fánkot, pedig régebben kelt tésztát nem is mertem sütni.
1/2 liter tej
1/2 v. 3/4 élesztő
só
1 tojás
1-2 evőkanál cukor
liszt kb. 30-40 dkg amennyit felvesz a tészta
1 evőkanál kacsazsír
baracklekvár
*
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom. Egy deci tej, 1 kk. cukor és az élesztőből kovászt készítek. A maradék tejhez hozzáadom a sót, cukrot, a tojást és a kovászt. Lassan adagolok hozzá egy kis lisztet, dagasztom, majd annyi lisztet adagolok még apránként, hogy jó lágy tésztát kapjak. (nekem általában kb. 30-40 dkg szokott lenni, de ezt mindenki magának kell éreznie, tapasztalnia)
Kidagasztottam, akkor felolvasztok 1 ek. kacsazsírt és beledolgozom a tésztába. Hagyom fél órát keleszteni letakarva a masszát. Kinyújtom és 2 ujjnyi vastagságúra kiszaggatom, kicsit hagyom kelni még. Forró olajban egyenletesen kisütöm mindkét oldalát.