Hozzávalók:
600g liszt
350ml langyos tej
1db tojás
3 csapott evőkanál cukor
2cs vaníliás cukor
1csipet só
3ek. olaj
1cs élesztőpor (7)g vagy friss (25)g élesztő
*
Elkészítés:
A tejbe beleszórjuk az élesztőt, 1 evőkanál cukrot és beletesszük a tojást, majd csomómentesre keverjük és hagyjuk állni 10 percet.
A tálba tesszük a lisztet, a maradék cukrokat, a sót és összekeverjük.
Csinálunk egy mélyedést a közepébe, majd beleöntjük a felfutott élesztős keveréket.
Kézzel elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Zárt ujjakkal, körkörösen, aládolgozva.
Ha nagyjából összeállt, hozzáadjuk az olajat és jól kidagasztjuk.
Ez egy lágy, enyhén ragacsos, de rugalmas sima felületű tészta lesz.
Locsoljuk meg a tetejét egy evőkanál olajjal, majd lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk kelni egy órát.
Ezután enyhén lisztezett felületre kiborítjuk, kinyújtjuk 1cm vastagra.
Egy pohár száját(peremét) megforgatjuk lisztbe, majd kiszaggatjuk vele a tésztát.
Egy tálcára tesszük a tészta korongokat, helyet hagyva közöttük.
Ezután hagyjuk pihenni 15 percet.
Közepes lángon egy serpenyőbe tegyünk bő olajat és melegítsük fel.
Ellenőrzés: egy csipet tésztát tegyünk az olajba, ha feljön a tetejére és a tészta körül pattog az olaj, akkor jó.
A tészta korongok közepébe ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést, majd süssük ki őket.
A mélyedést megtöltjük lekvárral, majd ízlés szerint porcukorral meghinthetjük és fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!