Hozzávalók:
1 kg liszt
1 csipet só
2 marék cukor
6-7 dkg olvasztott vaj
1 cs. friss élesztő
1 tojás és 4 db sárgája
4-5 dl langyos tej (liszt mennyiségétől függ)
*
Elkészítés:
A hozzávalók hőmérséklete – a dagasztó tál és a takaró is egyforma legyen.
Az élesztőt kevés cukorral liszttel langyos tejjel elkeverem, kellemesen meleg helyen felfuttatom.
A liszthez adom a sót a cukrot, a puha vajat, a tojást és a sárgákat, majd a felfuttatott élesztőt, és a langyos tejjel megdagasztom, hogy a tészta elváljon a táltól és a kezemtől.
Letakarom egy langyos konyharuhával, és langyos helyen duplájára kelesztem, kb ¾ óra.
Kiborítom gyúródeszkára, óvatoan kisodrom ujjnyi vastagra, egyszer felénél ráhajtom, a 2 ujjnyi vastag tésztát nagyobb szaggatóval kiszaggatom.
Letakarva kb.
Fél órát pihentetem.
Megmelegítem az olajat.
A fánkokat kilyukasztom az ujjaimmal, és ami alul volt a deszkán, az a fele kerül az olajba felülre.
Az első fele fedő alatt sül, a másik fele fedő nélkül.
A fánkokat én rácsra szedem, hogy a felesleges olaj lecsepegjen, utána porcukrozom, és fogyasztásig letakarom.
Lekvárral tálalom.