Hozzávalók:
Hozzávalok:
56 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 tojássárgája
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
csipet só
3 cl rum
sütéshez: sertészsír vagy olaj
*
Elkészítés:
A langyos tejet összekavarjuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a tejet,rumot , cukrot, tojások sárgáját, és a csipet sót.
Jól megdagasztjuk, a végén pedig lassan adagolva, beledolgozzuk az vajat is.
Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával kiszaggatjuk, majd letakarva, 20 percig pihenni hagyjuk.
Ha megkelt,megfordítjuk a másik oldalára és letakarva kelesztjük még 20 percig.
Egy lábosban felforrósítjuk az zsírt, a fánkokat a felső felükkel tesszük bele és fedővel lefedjük.
Amikor aranysárgára pirultak, megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
Konyhai papírtörlőre szedjük, és miután a fölösleges olajat felszívta, tálcára rakjuk és vanilíás porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp:(tortadiszítővel lehet megtölteni:nutella,lekvár,puding….)