Falusi parasztkenyerem

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

50

Nehézség

Könnyű

Falusi parasztkenyerem

Falusi parasztkenyerem

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

•    3 dl víz
•    2 ek puha zsír
•    2 tk só
•    1,5 ek 10%-s ecet
•    1 tk maláta (el is maradhat)
•    30 dkg BL 55 sima liszt
•    20 dkg világos rozsliszt BL 90
•    1 tk cukor
•    4 dkg élesztő

*

Elkészítés:

Az anyagokat a leírás szerinti sorrendben rakom a kenyérsütő gépbe és bedagasztatom a tésztát. (Az ecet helyett rakhatunk bele 2 tk búza vagy rozskovászt, de ebben az esetben az  élesztő mennyiségét csökkenteni kell 1 dkg –ra).
Egy közepesen kemény, de rugalmas tésztát kell kapni, melyet kelesztő tálba teszek, letakarva 2 szeresére kelesztek, ez minimum 1 órát vesz igénybe.
Lisztezett felületen jól átgyúrom a tésztát, megformázom és sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba teszem, amiben ismét duplájára kelesztem. A kenyér tetejét ízlés szerint bevagdosom, a jénai tetejét vízzel bespriccelem, előmelegített 200C° -n fedéllel sütöm 30 percet, majd fedél nélkül a szép piros szín eléréséig ez még + 20-30 perc.
Rácson hagyom kihűlni.
Az előkészületi idő nem tartalmazza a kelesztést!
Ez a kenyér süthető gépben is a megadott mennyiségekkel. Készítési program 2-3 órás legyen.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Falusi parasztkenyerem