Hozzávalók:
60 dg kenyérliszt
1 púpos evőkanál sikér
2 evőkanál olaj
2 csapott teáskanál só
25 dg etetett kovász – itt találjátok Limaráét: http://www.limarapeksege.hu/2010/04/kovasz.html
1,3 dg friss élesztő /vagy egy csapott teáskanálnyi porélesztő/
2,5 – 3,5 dcl kézmeleg víz / a liszttől függ/
*
Elkészítés:
A kovászt beletesszük a vízbe, kicsit elkeverjük és beöntjük a kenyérsütőbe. Belemorzsoljuk az egy deka friss élesztőt is.
Majd a liszthez hozzáadjuk a sikért, a sót és összekeverjük, majd rászórjuk a kovászos vízre.
A gépet beállítjuk a dagasztás-kelesztés programra és hagyjuk, hogy szépen kidolgozza a tésztánkat. Ha már összeállt a tészta, hozzáadjuk az olajat is és a másfél órás program alatt szépen megkel a tésztánk is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és megformázzuk. Én Limarától tanultam: http://www.limarapeksege.hu/2010/06/vekni-formazasa.html
A római tál felső részét egy órára beáztattam a dagasztás alatt, majd az alját kibéleltem sütőpapírral és belehelyeztem a kenyeret. Letakartam konyharuhával és betettem a hideg sütőbe kelni – egy óra alatt szépen megkelt. Bevágtam háromszor a tetejét, hagytam még egy kicsit kelni, míg a vágások kicsit szétnyíltak. Lespricceltem hideg vízzel, majd ráborítottam a római tál beáztatott felső részét, hideg sütőben indítottam a sütést. Beállítottam egy óra sülésre – ebből 50 percig fedővel, utána 10 percig fedő nélkül sütöttem 210 fokon. Utána rácson hagytam teljesen kihűlni. Szép formájú és bélzetű kenyérke sült ma is.