Erzsike túrós krémese

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zia

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

0

Sütési / főzési idő (perc)

45

Nehézség

Haladó

Erzsike túrós krémese

Recept leírás:

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg vaj
2 db tojás
15 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
1/2 csomag szalalkáli
1 vaníliás cukor
Krémhez:
25 dkg margarin – 50 dkg margarin
25 dkg porcukor – 50 dkg porcukor
50 dkg túró – 1 kg túró
2 vaníliás cukor – 4 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (szárított) – 2 citrom

*

Elkészítés:

tepsi méret 22*32 cm – a tészta mérete 20*28/30 cm
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, amibe belekevertük a sütőport, szalalkálit, vaníliás cukrot, és a kicsit felvert tojást.
Összegyúrjuk, három részre osztjuk, külön-külön sütjük meg a lapokat, az alábbi szerint:
Sütőpapírból egy 22*32 cm méretű lapot vágunk.
Az egyik rész tésztát kinyújtjuk rajta 20*28/30 cm méretűre.
Sütőpapírral együtt a tepsi hátára tesszük és előmelegített 180-190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük (világos színűre).
Kivesszük, rácsra/tálcára borítjuk, levesszük a sütőpapírt róla.
A második rész tésztát a levett sütőpapíron kinyújtjuk és az előző szerint megsütjük.
Rácsra/tálcára tesszük.
Majd a harmadik lapot is nyújtjuk, sütjük, rácsra/tálcára tesszük.
A krémhez a margarint kihabosítjuk a porcukorral, majd a túróval, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal.
Összeállítás: Az egyik megsült lapot tálcára tesszük, megkenjük a túrókrém felével.
Rátesszük a másik lapot, a maradék krémet rátesszük és a harmadik lappal zárjuk.
Egy napig állni hagyjuk (nem kell hűtő, csak letakarni pl. egy másik tepsivel), hogy megpuhuljon.
Másnap a széleit egyenesre vágjuk.
Majd éles késsel, tetszés szerint kockára, rombusz alakúra szeleteljük.
A tetejét megszórjuk porcukorral.
Megjegyzés: A sütőpapíron nyújtáskor a tésztát simítsuk át egy kis liszttel, téglalap alakúra formázzuk, és a közepére tegyük.
Így tudjuk egyenletesen a kívánt formára nyújtani, közben liszttel átsimítjuk a sodrófát, hogy ne ragadjon rá a tészta (a tenyerünkkel a tészta egyenletes vastagságát is ellenőrizhetjük).
A töltelékhez lehet dupla adagot használni, a hozzávalók jelezve. Nagyon finom!
(Nem változtattam az eredeti recepten, csak a tésztába került 1 vaníliás cukor pluszként. Forrás: http://sherpakonyhaja.blogger.hu/2011/09/06/es-a-recept)

Erzsike túrós krémese

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Erzsike túrós krémese

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!