Hozzávalók:
A tésztához:
70 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
15 dkg cukor
1/2 l tej
1 dl étolaj
10 dkg margarin
2 tojás
1 egész friss élesztő
1 csapott mokkáskanál só
Töltelék:
1/2 kg reszelt alma
cukor-fahéj ízlés szerint
kevés zsemlemorzsa
+ 1 tojás sárgája a kenéshez
*
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben kis cukorral és liszttel felfuttatjuk, közben : összeszitáljuk a simalisztet a rétesliszttel, hozzáadjuk a cukrot, és a sót.
Egy kis edénykébe feltörjük a tojásokat.
Ha felfutott az élesztő, akkor összeállítjuk a tésztát : a liszthez adjuk először a margarint, jól elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk az élesztőt és a tojásokat, és beleöntjük az étolajat, elkezdjük kidolgozni a tésztát, miközben addig adagoljuk a tejet, hogy rugalmas kicsit lágy tésztát kapjunk.
Ha jól kidolgoztuk, hűvös helyen kicsit pihentetjük, addig előkészítünk fél kg reszelt almát, ( kicsvarva, tisztán legyen fél kg ) ízlés szerint édesítjük, ( most épp édes alma volt, alig kellett bele cukor ), fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel – ki mit szeret.
Begyújtjuk a sütőt.
Ha kész vagyunk, ketté osztjuk a tésztát, és sütőlap méretűre nyújtjuk, belehelyezzük a tepszibe, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és elosztjuk rajta a tölteléket, majd a tészta másik felét kinyújtva rátesszük a tetejére.
Megkenjük tojás sárgájával a tetjét ( szórhatunk rá kristálycukrot akkor még szebb lesz, de villanysütőnél vigyázni kell, ne égjen meg) és dugjuk be a sütőbe.
Sütőtől függően kb 40-50 percig sütjük, félidőben kicsit visszavéve a hőt.
Lehet bele több tölteléket is tenni, esetleg mazsolát keverni az alma közé.