Hozzávalók:
1 csirke aprólékja
40 dkg sárgarépa
1 fej hagyma
25 dkg petrezselyemgyökér+ zeller vegyesen
25 dkg zöldborsó
10 dkg rizs
2 tojássárgája
2 dl tejföl
5-6 szál friss tárkony vagy 1 csipetnyi ecetben eltett tárkony –
3-4 lestyánlevél ,
só ecet vagy tárkonyecet
*
Elkészítés:
a csirkeaprólékot oda tesszük főni kb 3 liter vizben
-amikor felforrt lehabozzuk
–megsózzuk majd beleszorjuk a kis kockára vágott sárgarépát + aprora vágott hagymát , pár perc mulva a kockára vágott fehér gyökereket
-amikor a zöldség félig megfőtt hozzáadjuk a zöldborsót + rizset …puhára fözzük
-ha tul sürü a leves lehet még hozzáadni vizet és újra felforralni
-ekkor az edényt félrevesszük a lángról,a tojássárgáját simára keverjük az apránként adagolt tejföllel,hozzáadunk kevés forró levest,majd az egészet a leveshez öntjük
-visszahelyezzük a lángra hogy kissé összeforrósítjuk,de már nem forraljuk fel külömben a tojás kicsapódik
-végül ízlés szerint utánsózunk,eccettel,vagy tárkonyecettel savanyítjuk és megszorjuk a nagyon finomra apritott tárkonnyal és lestyánnal
–
–
–