Hozzávalók:
A piskótatészta az amit már feltettem a dióspiskóta:
Most 10 tojásból készítettem tehát:
10 tojás
10 ek. cukor
5 ek. liszt
5 ek. darált dió
1/2 csomag sütőpor
Krém: Hossó Anita pónis tortája krémje alapján én most epresen készítettem:
4 dl tejszín
10 dkg cukor
3 csomag vaníliáscukor
1/2 csomag étkezési zselatin (12,5dkg)
1 nagy doboz epres joghurt
1 csomag fagyasztott eper felolvasztva, villával kisit átnyomkodva és leszűrve a levétől
*
Elkészítés:
A tortaforma (26 cm) alját sütőpapírral kibélelem, a peremét belülről vajjal és liszttel bekenem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját összekeverem a cukorral és mikor már jó habos, hozzákanalazom a darált diót, lisztet és sütőport, jól elkeverem fakanállal, itt még nem kell vigyázni, hogy eltörik a hab. A tojásfehérjét kemény habbá verem és a felét óvatosan lentről-felfele körkörös mozdulattal belekeverem, ne törjön túl meg, aztán a többi habot is belekeverem. A formába öntöm és 35-40 percig sütöm ajtót zárva hagyva, nem szabad kinyitni összeesik, aztán még kb. 10-15 percig sütöm, vagy tűpróba, vagy a tetejét megtapkogatom, hogy serceg-e. Kiveszem deszkán leszedem a csattos részét, majd felfordítom, óvatosan leszedem az alját, aztán a sütőpapírt eltávolítom. Visszafordítom a tortalapot és hagyon teljesen kihűlni. Másnap készítem a krémet.
A joghurtot, az étkezési zselatint és a cukrot, vaníliáscukrot egy nyeles edénybe teszem és kislángon addig főzöm pár percig, amíg a cukor teljesen felolvad, majd kihűtöm. A tejszínt nagyon kevés porcukorral felverem habosra és a kihűlt joghurtos krémhez adom a villával összenyomkodott epret, majd a tejszínt, jól elkeverem.
A tortát felénél elvágom és megtöltöm az alsó lapot a krémmel, majd ráhelyezem a tetejét és bekenem körbe a tortát a maradék krémmel. (Nekem picit folyt, de hűtőben rádermed.) Aztán diszítésnek csokireszeléket és színes cukorreszeléket használtam.
Életem első tortája, kezdő háziasszonyoknak ajánlott.