Hozzávalók:
•1 kg burgonya
•pici só,kávéskanál cukor
•30-40 dkg liszt
•1 tojás
•1 ek. olaj
*
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és sós vízben (annyiban, ami épphogy ellepi) megfőzzük. Miután langyosra hűlt, krumplinyomóval áttörjük, majd 1 evőkanál étolajat , csipetnyi sót,cukrot és annyi lisztet adunk hozzá, hogy közepes lágyságú, könnyen formálható tésztát kapjunk.
Miután a tésztát alaposan összegyúrtuk, nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és 8×8 cm-es kockákat vágunk belőle. Mindegyik kockába egy epret tesszük és gombócokat formázzunk.A gombócokat forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük.A gombóc akkor van készen, amikor feljön a víz tetejére. Még melegen, kevés étolajban megforgatjuk, végül cukrozott, darált mákba hempergetjük.