Hozzávalók:
Hozzávalók a kolbászhoz:
1 kg. darált sertéslapocka,
40 dkg darált hasaalja szalonna,
15 dkg kandírozott eper,
3 dl száraz eperbor, (1 dl a kolbászba, 2 dl a kocsonyába)
1 kiskanál só,
1 ek méz,
1 csipet őrölt fahéj,
1 kiskanál őrölt csemege paprika.
A borkocsonyához:
1 csomag (100g) eperízű gyümölcskocsonya,
2 dl eperbor
*
Elkészítés:
A húst, és a szalonnát ledaráljuk, de kérhetünk a hentestől is kolbászhús keveréket. A kandírozott epret 1 órára beáztatjuk eperborba, majd az epret kisebb darabokra vágjuk.
A mézet, a fahéjat, a pirospaprikát, az eperdarabokat, és kevés sót a kolbászhúsba keverjük, többször összegyúrjuk, majd a bélbe töltjük. Kevés zsírt alátéve, megszurkálva, sütőben kisütjük.
Közben elkészítjük az eperbor kocsonyát. A gyümölcszselé használati útmutatóját követve, kis lángon víz helyett eperborral felfőzzük, majd dermedés után a kolbász mellé tálaljuk. Tehetünk bele a kandírozott eperdarabokból is. Tálalhatjuk úgy is, hogy lapos tányérra öntjük, hagyjuk megszilárdulni, majd késsel kockára vágva, aszpikot készítünk belőle.