Eper lekvár (Csildi befőz )

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Csildi

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

10

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

80

Nehézség

Nehéz

Eper lekvár (Csildi befőz )

Eper lekvár (Csildi befőz )

Hozzávalók:

Elkészítés lépései:

  1. Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom.
  2. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Belenyomom a citrom levét .Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
  3. Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm.
  4. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem.
  5. A Befőttes üvegeket szép tisztára mosom és forró ecetes vízben átöblítem .Ez így fertőtlenít és ezért is nem teszek bele tartósító szert .Fontos hogy az üvegek forróak legyenek
  6. Az így előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (gyermekeim régi mózeskosarát takaróval bélelve használom) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.

kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez

Megjegyzés:
A cukor mennyisége: 30 – 50 dkg / 1 kg eper, ízlés szerint.

Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.
A megmaradt  levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll.
Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.
Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Eper lekvár (Csildi befőz )