Hozzávalók:
50 dkg simaliszt
10 dkg kristálycukor
1 citrom
2 dkg friss élesztö
25 dkg margarin
1 dl tej
1 db tojás
csipetnyi só
5 dkg vaj
töltelék:
10 alma
1 citrom
15 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
2 kanál darált dió
1 tojás
*
Elkészítés:
50 dkg simalisztet összekeverünk 10 dkg kristálycukorral, egy citrom reszelt héjával, belemorzsolunk apróra 2 dkg friss élesztöt/nem kell felfuttatni/ hozzáadunk 25 dkg margarint, jól eldolgozzuk kézzel /egy pici langyos tej nem árt/, majd 1 tojást és csipet sót gyúrunk hozzá.
Egynemü, rugalmas, közepes keménységü tésztát kapunk. 2 cipóra osztjuk és kinyútjuk tepsi nagyságúra.
Én mindenestere vékonyabbra szoktam, úgy ízletesebb a pite.
Ezt kivajazott tepsibe helyezzük, mármint az elsö lapot.
Erre rátesszük a tölteléket. 10 almát megpucolunk és lereszelünk, ehhez adunk 1 citromnak a reszelt héját, 15 dkg elöre beáztatott mazsolát, 10 dkg kristálycukrot, 2 vaníliás cukrot, és két kanál darált diót is lehet. Jól összekeverjük.
Ezt a tölteléket az elsö lapra símítjuk egyenletesen. Erre kerül a másik vékonyra nyújtott tészta.
A tetejét villával megszúrkáljuk és 1 felvert tojással megkenjük. 30 percet állni , kelni hagyjuk.
Ezután elömelegített sütöbe /kb.180 C fok/tesszük és 25-30 percig sütjük. Aranysárgára.
A tepsiben hagyjuk kihülni, majd ha kihült vastagon porcukorral megszórjuk.
Ízlésesen tálaljuk. Fogyasszátok örömmel.