Elzászi almatorta

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

TitkosSzakacs

👨‍🍳 Szakács értékelése: 5 / 5 ⭐ (2 szavazat)

Adag

4

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

60

Nehézség

Haladó

Elzászi almatorta

Elzászi almatorta

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

Tésztához
·         30 dkg liszt
·         20 dkg margarin
·         1 púpozott ek porcukor
·         1 zacskó vaniliás cukor
·         csipet só
·         1 tojás sárgája
·         1 kk sütőpor
·         1 ek tejföl
·         tehetsz a tésztába, ha akarsz egy ½ citrom reszelt héját vagy csipet fahéjat vagy kevéske vaníliaaromát.
Krémhez
250 g tejföl
3 tojás
1 csomag vaníliáspudingpor (400 ml tejjel és 7.5 dk cukorral sűrűre főzve)
A rakományhoz és szóráshoz
·         6-8 db alma
·         3 ek őrölt mandula, dió, vagy zsemlemorzsa
·         2 ek cukor
·         2 ek baracklekvár
Sütéshez
·         csatos tortaforma
·         sütőpapír

*

Elkészítés:

Elkészítése a tésztának: Minden hozzávaló hideg legyen. Egy késes aprítóba teszem az összes anyagot. Csak annyit keverek a géppel kis fordulaton, hogy a tészta összeálljon. Deszkára teszem, gyors mozdulattal gömbölyítem, 4 mm vastagra nyújtom (akár 2 fólia közt) nagyobb körré, mint a forma alja. (Ha nem megy, akkor a formába nyomkodd a tésztát) Ezt egy papírral bélelt kapcsos tortaformába teszem úgy, hogy az oldalára is feljöjjön a tésztából kb 3-4 cm. Villával megszurkálom, és fóliával letakarva mehet a hűtőbe 1-2 órára. Egész éjjelre is mehet a hűtőbe, de ekkor fóliába csomagolom a tésztagombócot. Hűtőből kivéve nyújtom formára.  Ha kézzel készíted a tésztát, akkor a lehető legkevesebbet érintsed!
Krém elkészítése: A tejfölt lecsepegtetem, hozzákeverem a tojásokat és a langyos pudinggal összekeverem.
A torta elkészítése: A hűtőből előveszem a tésztát. A formába szórom a 2 ek darált mandulát, majd rákenem a krémet a tésztára. Az almát, amit előzőleg lemostam, meghámoztam, kimagvaztam, elfeleztem, tetejét bevagdostam (nem vágom át) és citromszelet segítségével bekentem, ráteszem a krémre. Megszórom 2 ek cukor és fél kk fahéj keverékével. 180-200 C° -a előmelegített sütőben 40 -60 percig sütöm, de  20 perc sülés után 1 ek darált mandulával még megszórom és tovább sütöm. (A saját sütődhöz igazodj!) A krémen keresztül a tésztába tűpróba!!!! A sütőből kivéve megkenem a forró alma felszínét baracklekvárral. (Ha folyósabb, akkor csak úgy, ha szilárdabb, akkor vízzel higítva, picit felmelegítve, ecset segítségével.) Óvatosan eltávolítom a forma keretét és hagyom a sütit langyosra hűlni. Ilyenkor nagyon finom.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Elzászi almatorta