Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kk. cukor
5 dkg vaj, vagy margarin
3 dl tej
10 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárga
olaj a kisütéshez
vaníliás porcukor a szóráshoz
dzsem, vagy lekvár
*
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom az 1 kk. cukorral elkevert és meglangyosított tejben, tetejét megszórom liszttel és felfuttatom. A vajat vagy margarint meglangyosítom, hozzáöntöm a tejet, beleteszem a porcukrot, a vaníliás cukrokat, együtt langyosra keverem. A liszthez adom a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és a vaníliás, vajas vagy margarinos tejet, géppel jól kidagasztom. Letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem. Akkor lisztezett deszkára borítom, kb. 2 cm-re nyújtom és kerek szaggatóval kiszaggatom, konyharuhával letakarom, majd még így is hagyom kelni kb. 20 percig. Bő, közepesen forró olajban sütöm, közepére ujjammal kis mélyedést nyomok, ide kerül majd a lekvár. Mindig a benyomott oldalát teszem először az olajba, aztán fordítom meg. Szép aranybarnára sütöm. Nem kell túl gyorsan sütni, mert akkor nyers marad a közepe. Vaníliás porcukorral megszórva, valamilyen dzsemmel, vagy lekvárral tálalom.