Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
10 dkg rozsliszt
2 csapott kk só
1-1 púpos ek napraforgómag, tökmag, szezámmag és lenmag összekeverve
5 ek olaj
4 dl víz (vagy tej)
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
*
Elkészítés:
A vizet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.
Egy tálba tesszük a liszteket, sót, olajat és a magkeverékből 3 ek-lal.
Hozzáöntjük az élesztős vizet, fakanállal összekeverjük ( nem lesz homogén ).
Vizes konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Egy bőven lisztezett deszkára borítjuk, a tetejét is meghintjük liszttel.
Kb.
30×40 cm-esre lapogatjuk a kezünkkel, majd először jobbról, aztán balról középre hajtjuk.
Kicsit lelapogatjuk, majd a rövidebb oldalakat ismét középre hajtjuk.
Megfordítjuk, kézzel kerekre igazítjuk.
Egy kerek vagy ovális, a tésztánál szélesebb, magas falú formát kibélelünk sütőpapírral ( eléggé meg fog nőni ), a tésztát beletesszük.
5 percig pihentetjük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük.
Rászórjuk a maradék magkeveréket, késsel 2-3 helyen megvágjuk, majd 180 fokos sütőbe toljuk.
Addig sütjük, míg a teteje megbarnul (kb.
40 perc, légkeverésesben kevesebb ).
Óvatosan kivesszük a formából, rácson kihűtjük.