Hozzávalók:
5 literes üvegbe:
2,6 kg. fürtös uborka. Fél fej fokhagyma, csíkokra vágva, (így jobban kioldódik aromája) 1 nagyobb csokor friss kapor, 1 pici csilipaprika, 1,5 l. meleg víz, a víz minden literéhez, 1 ek. só. (1,5 ek. az egész üveghez) 1 szelet kenyér a tetejére. Friss kakukkfű, és pici csombor (borsikafű) is került az üvegbe.
*
Elkészítés:
Az egyforma méretűs uborkákat jól átdörzsölve megmostam.
Végeit nem vágtam le, viszont hosszába mindkét végén bevágtam.
Az évek alatt kialakult gyakorlat alapján, a 2, 6kg.
uborka fér bele pontosan az 5 literes üvegbe.
A képen látható módon, hosszában helyezem el az uborkákat, melyek közé friss kapor, és fokhagyma gerezdek kerülnek.
A fokhagyma gerezdeket, felcsíkozom, hogy aromája minél könnyebben kioldódjon.
Az üvegbe szoktam tenni egy kisebb csilipaprikát is, de ez mindenki ízlésén múlik.
Friss csombort ( borsikafű ) kakukkfüvet tettem hozzá.
Napon, három nap alatt megérik, és finom, roppanós marad az uborka.
Kígyóuborkából is készíthető, hasonló módon.
Mivel a kenyeret sikerült egy darabban kivenni, a levet nem kellett leszűrni.
Felét visszatöltöttm rá, és hűtőben előreláthatóan két napig tart.
Nem lesz ideje megromlani, m ert gyorsan el fog fogyni.
A fokhagymákat felaprítva, és a lé felét is, egy friss uborkasalátához felhasználtam.
Természetes, hogy saját blogoldalamon is írtam róla, amit itt megnézhettek: http://gasztropajtikiskertje.
blogspot.
hu/2013/06/kovaszos-uborka-csak-ugy.
html