Hozzávalók:
90 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
1 ek só
2,5 dkg élesztő
5 dl forró víz
1 dl tej
2 ek étolaj
1 tk cukor.
*
Elkészítés:
A liszteket egy mély tálba öntjük, és közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot, és a morzsolt élesztőt, langyos tejet, és 3 percig állni hagyjuk.
Ezután hozzáöntjük a forró vízet s a két evőkanál olajat is.
Majd sima tésztává dagasztjuk, és enyhén meglisztezzük a tetejét, duplájára kelesztjük, letakarva meleg helyen félóra alatt.
Ha megkelt lisztezett gyúródeszkán ketté vesszük és mind a két tésztát jól összegyúrjuk, cípót formálunk belőle.
Egy 39 x 30 cm -es tepsít sütőpapírral kibélelünk és ebbetesszük a két cípónkat, melynek tetejét két-három helyen bevágjuk, és hideg vízzel lekenjük.
Hideg sütőbe tesszük és 280-fokon 3-óra alatt készre sütjük, de közben kalácskenő segítségével meglocsoljul hideg vízzel.
Amikor megsült vászon konyharuhába csomagoljuk és ebben hagyjuk kihűlni.
Én elötte este sütöttem meg, így másnap szebben lehet szeletelni.