Hozzávalók:
Hozzávalók:
· 1 kg burgonya
· 30 dkg liszt
· 2 tk só
· 2 nagy fej hagyma
· 2 evk zsír
*
Elkészítés:
Elkészítés:
A krumplit megpucolom, felkarikázom, és annyi sós vízben teszem fel főni, ami éppen ellepi. Amíg fő, 2 nagy fej hagymát felkockázok, és zsíron pirosra sütöm. Előkészítek egy jénait vagy tepsit.
Amikor a krumpli megfőtt, nyeles krumplinyomóval összetöröm a lábosban a VÍZZEL EGYÜTT!, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy a robotgép kézi dagasztójával keverve szinte csirízszerű legyen. Így kevergetve, puffog még tíz percet, akkor le lehet zárni alatta a tüzet. Egy evőkanalat a zsíros hagymába mártok, a másikkal megnyomkodom hagymás zsírral a tetejét, és kis tojás alakú halmokat szaggatok a jénaiba. maradék hagymás zsírral meglocsolom, és betolom a sütőbe. 25-30 percig sütöm .
Megjegyzés:
Önálló ételként tejföllel tálaljuk ,de köretként is kiváló pörköltekhez .
A legismertebb ősi burgonyaétel a dödölle, melyre nemcsak az idősek gondolnak nosztalgiával, de ma is főzik, és fiatalok is szívesen fogyasztják. Sok hagyományőrző vendéglő ételkínálatában ma is sikerrel szerepel.