Hozzávalók:
2 kg egres
1,5 kg cukor
40 dkg citrom
Szalicil vagy nátrium-benzonát (csapott mokkáskanálnyi)
*
Elkészítés:
Az egrest jól megmossuk és megpucoljuk.
A 3 literes Tupperware Kristálytálba tesszük, és rúd mixerrel összezúzzuk.
A citromokat megpucoljuk a narancshámozóval és jól leszedjük a fehér belső réteget is róla. A Tupperware Szeletelő késsel (recés élű) vékony karikákra szeljük a citromot.
A cukrot az összeturmixszolt egreshez keverjük, beletesszük a tartósítószert, azt is elverjük.
Ezután a citromkarikákat rárakjuk.
Rátesszük a tálra a tálca tetejét és hűvös helyre tesszük pihenni 6 hétre. Közben hetente egyszer-kétszer megkeverjük a szörpnek való egresünket.
6 hét után tüllzacskóba vagy ritkább szövésű vászonzacskóba tesszük és egy nap alatt kicsepegtetjük a szörpöt (textilpelenkából varrt zacskó is kiválóan megfelel.
Mikor már nem csepeg, kinyomkodjuk a még bent maradt levet.
Üvegekbe töltjük a tiszta szörpöt és hűvös helyen tároljuk.
Évekig is eláll, ha el nem fogy.