Hozzávalók:
1kg édesburgonya
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál liszt
200 ml natúr joghurt
1 teáskanál őrölt kömény
só
friss petrezselyem
*
Elkészítés:
Mossuk meg és hámozzuk meg az édesburgonyát, majd vágjuk kis darabokra.
Hámozzuk meg és vágjuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
Melegítsük fel az olajat egy közepes méretű serpenyőben, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Pirítsuk kb. 2 percig.
Adjuk hozzá az édesburgonyát, és pirítsuk további 5 percig, amíg enyhén megpuhulnak.
Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük össze, hogy bevonja az összes zöldséget.
Öntsünk hozzá kevés vizet majd főzzük további 10-15 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.
Adjuk hozzá a joghurtot, a köményt . Ízesítsük sóval ízlés szerint.
Melegítsük újra, majd tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva.
Tálalni olíva olajban sült párizsi szeletekkel kínáltam.
Összességében az édesburgonya főzelék egy nagyszerű választás lehet azoknak, akik egészséges, ízletes és egyszerűen elkészíthető ételt keresnek.
Az édesburgonya főzelék számos fontos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Az édesburgonya magas C-vitamin-tartalmán kívül tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat (például B6-vitamint), valamint káliumot és mangánt is. A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel és az oxidatív stresszel, valamint erősíti az immunrendszert. Az A-vitamin fontos a látás, a bőr egészsége és az immunrendszer szempontjából. A B-vitaminok fontosak a sejtek működéséhez és a szervezet energiatermeléséhez.