Édes-savanyú csirkemáj wokban

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Gasztropajti

👨‍🍳 Szakács értékelése: 4 / 5 ⭐ (3 szavazat)

Adag

8

Előkészítési idő (perc)

20

Sütési / főzési idő (perc)

30

Nehézség

Haladó

Édes-savanyú csirkemáj wokban

Édes-savanyú csirkemáj wokban

Hozzávalók:

⚠️ Nincs alapanyag megadva vagy nem recept oldalon vagyunk.

Elkészítés lépései:

⚠️ Nincsenek megadott elkészítési lépések.

Hozzávalók:

1 kg. csirkemáj,
2 nagy fej hagyma, nagyobb kockákra vágva,
5 gerezd fokhagyma, kés lapjával szétnyomva,
4 db. sárgarépa, hasábra vágva,
1/4 kisebb káposzta, a torzsa felőli vastagabb levelek felkockázva,
2 db. nagy paradicsom meghámozva (forró vízbe mártva, majd a héja lehúzva)
4 db. lecsópaprika nagyobb darabokra vágva,
5 db. csiperkegomba felszeletelve,
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér, apróra darabolva,
3 kávéskanál ételízesítő,
kevés frissen őrölt bors,
2 kávéskanál kínai ötfűszer keverék,
1 evőkanál almaecet,
2 kávéskanál xilit, (cukor, vagy szorbit)
3 evőkanál étkezési keményítő.
1 csomag spagetti.

*

Elkészítés:

A csirkemájat forró olajon, wokban elősütöttem.
Minden fűszerezés nélkül, addig sütöttem, míg levet engedett, és a lé, már nem volt rózsaszín.
A lét külön öntöttem, ( később felhasználtam ) a májat hagytam kihűlni.
A wokban olajat hevítettem, majd a kockákra vágott hagymát karamellizáltam meg először, kevés xilit hozzáadásával.
( cukor, szorbit is használható hozzá ) Hozzáadtam a szétnyomott fokhagymát, majd a meghámozott, darabolt paradicsomot.
Hozzákerült a hasábokra darabolt sárgarépa, majd a darabolt káposzta is.
A máj félretett levét is hozzáadtam, majd ételízesítőt szórtam rá.
(a távol-keleti ételek jellegzetes ízvilága részben a nátrium-glutamátnak köszönhető, ami az ételízesítők alapja.
Ezt az ún.
umami ízt, a sós, édes, savanyú, keserű mellett, ötödik ízként tartják számon.
A természetben is előfordul, de manapság szintetikus változatát használjuk.
A nátrium-glutamát színtelen, íztelen, viszont stimuláló hatása miatt étvágyat gerjeszt, és és jóllakottság érzését kelti.
) A gombaszeletek, és a kockázott paprika hozzáadása után kínai ötfűszer keverékkel szórtam meg, szójaszószt öntöttem hozzá, majd a darabolt gyömbért is hozzáadtam.
Belekerült a közben kisebb darabokra vágott máj is.
Az édességét máskor a főzős ebben a fázisában baracklekvárral, most már az elején kevés xilittel állítottam be.
4 evőkanál keményítőt meleg vízzel jól elkeverve hozzáadtam a már kész ételhez, elkevertem, és lekapcsoltam a gázt alatta.
Fedő alatt, hagytam, hogy kicsit besűrűsödjön.
(én nem használok annyi keményítőt, mint egyes kínai éttermekben, mert nem szeretem, ha ragacsosak az ételek) Már kicsivel előbb spagettit tettem fel főni sós, forró vízben, és mikor majdnem megfőtt leszűrtem.
A közben kiürített wokban olajat forrósítottam, majd a spagettit beletéve, enyhén megpirítottam.
Szójaszószt is tettem hozzá az íze, és a színe miatt.

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Édes-savanyú csirkemáj wokban