Édes _savanyú fokhagyma

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Marcsi64

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

6

Előkészítési idő (perc)

60

Sütési / főzési idő (perc)

10

Nehézség

Könnyű

Édes _savanyú fokhagyma

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg fokhagyma,
ecet,
só;
A tartósító léhez:
1,5 dl fehérbor,
1,5 dl enyhe ecet,
1,5 dl víz,
1 nagy babérlevél,
fél evőkanál só,
1 ág kakukkfű,
1 ág rozmaring,
1 ág szurokfű (oreganó),
2 evőkanál méz;
1 csapott evőkanál zöldbors,
1 csapott evőkanál piros egész bors;
olívaolaj.
A fűszerek Toldi Fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu

*

Elkészítés:

A fokhagymafejeket gerezdekre szedjük, meghámozzuk, és lobogva forró kicsit ecetes, kissé sós vízben kb. 3 percig forraljuk, ezután leszűrjük, hűlni hagyjuk, és kicsi üvegekbe töltjük.
(A fokhagyma az üveg háromnegyed részéig legyen csak töltve.)
Ezután elkészítjük a tartósító levet:
Ehhez másfél deci fehérbort, ugyancsak másfél deci enyhe ecetet és másfél deci vizet öntünk egy lábasba, beletesszük a babérlevelet, sót, kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót és a mézet.
Összekeverjük, tűzre tesszük, felforraljuk, és a forró levet rászűrjük a fokhagymára.
Kétfajta borssal ízesítjük, az egyik a zöldbors, a másik a piros egész bors.
Végül annyi olívaolajjal zárjuk le, hogy egészen az üveg nyakáig érjen, ez az olajos záró réteg fogja tulajdonképpen tartósítani.
Ezek után lezárjuk és hűvös, száraz helyen négy hétig hagyjuk érlelődni. (A fokhagyma kezdetben kissé zöldes színű lesz, és ahogy érik, újra visszakapja eredeti színét, és ezután fogyasztható.)
Tipp:Fogyasztható savanyúságként sültek mellé, vagy fokhagymás ételekbe, mint babfőzelék, kelkáposzta, stb., ugyanúgy, mint a friss fokhagyma. Akár magában is bekapható egy-egy gerezd, vagy amennyi jól esik.
Javasolt Tupperware termékek:
Konyhai előkészítő kés
Mesterszakács Nyeles Főzőedény.
TW Szűrő

Édes _savanyú fokhagyma

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!

Édes _savanyú fokhagyma

Tetszett a recept? Oszd meg barátaiddal!