Hozzávalók:
5kg apró uborka
10 dkg só
4 l hideg víz
40 dkg cukor
2 dl 20 %-os ecet
1 cs. feloldott Nátrium-benzoát
1 kávés kanál borkén
ízlés szerint fűszerek: mustármag, bors, babér, kapor, fokhagyma, borsikafű vagy kakukkfű
A fűszerek Toldi Fűszer termékek:
www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
Az ecetet a vízzel és a fűszerekkel felforraljuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Én most a fűszerek nélkül forraltam, de ezt mindenki ízlése szerint készíti.
Az uborkát jól megmossuk, legjobb erre a célra egy, csak erre használt körömkefe. Többször váltott vízben öblítjük a súrolás után, egészen addig, míg a víz teljesen tiszta nem marad.
Az uborkát a 8,7 literes Tupper Savanyúságos vödörbe tesszük.
Rászórjuk a fűszereket és ráöntjük a kihűlt ecetes levet. Aki nem szereti a savanyúságban látni a fűszereket, akkor az ecettel forralja mindenképpen, és mikor kihűlt leszűrve kerüljön az uborkára a lé.
Légmentesen zárjuk le a vödrünket és tegyük végleges helyére.
A legfontosabb dolog, hogy a harmadik napig nem lehet a hordót kinyitni. Három nap után viszont bármikor csemegézhetünk belőle. Nagyon sokáig eláll!