Hozzávalók:
1 fej karfiol
4 szelet setés karaj
só
bors
zsír a sütéshez
Graten mártáshoz:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
4 dl tej
2 tojássárga
2 dl tejszín
10 dkg reszelt sajt+ 5 dkg a szóráshoz
2 ek zsemlemorzsa
3 dkg vaj
só
fehér bors
1 mk szerecsendió
*
Elkészítés:
Kedvenc ételünk a Dubarry módon készített hússzelet, eddig besamel mártással készítettem és morzsával a tetején, most láttam egy vlogban, hogy graten mártással készíti valaki, és még a tetejére is szór sajtot, kipróbáltam így és nagyon finom lett.
A karfiolt rózsára szedem, sós vízben blansírozom, azaz pár percig előfőzöm. Vigyázni kell, tényleg csak 2-3 perc kell neki, ne főjön szét. Ekkor leszűröm, hideg vízbe teszem, hogy ne puhuljon tovább.
Elkészítem a graten mártást, aminek alapja egy besamel mártás, csak még tojássárgával és tejszínnel van dúsítva. A vajat felhevítem, rászórom a lisztet, kevergetem pár másodpercig, de nem szabad pirulnia. Ekkor a tűzről lehúzva fokozatosan felöntöm a tejjel, majd visszateszem és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Megvárom, amíg langyosra hűl, belekeverem a tojássárgákat, a tejszínt, fűszerezem sóval, fehér borssal és kevés szerecsendióval. Hozzákeverem a reszelt sajtot is.
A húst enyhén kloppfolom, sózom, borsozom, majd kevés zsíron, mindkét oldalát kb, 1-1- percig sütöm.
Ezután egy jénai tálba rakom a hússzeleteket, elosztom rajta a karfiolrózsákat, meglocsolom a graten mártással. Tetejét megszóróm morzsával, pici vajdarabokat csipkedek rá és előmelegített sütőbe teszem, közepes hőmérsékleten sütöm.
Amikor kezd barnulni a teteje, kiveszem és megszórom még sajttal, úgy sütöm készre. Ez kb. 25-30 perc Lehet magában is fogyasztani, én egy kis párolt rizst készítettem mellé.