Hozzávalók:
300 g tejszínes besamel szósz (főzőtejszín)
1 kg csirkemell filé, felszeletelve
1 kis fej karfiol megmosva és rózsáira bontva és megpárolva
100 g reszelt sajt
2 evőkanál liszt
1 kevés só, bors
*
Elkészítés:
A csirkemell filét vékonyra szeletelem, kikloffolom, majd kicsit megsózom mindkét oldalát.
A rózsáira szedett karfiolt, nagyon rövid időre forró vízbe mártom, ( blansírozom ) annyira, hogy roppanósságát megőrizze, de kicsit mégis puhuljon.
Kikavarom a mártást, a tejszínes besamel szószból, lisztből, kevés sóval, kevés olvasztott vajjal.
Őrölt borsot is keverek hozzá.
A szószt, sűrűbbre készítem a szokásosnál.
Kivajazott sütőtálba sorjázom a hússzeleteket, amikre párolt karfiolt halmozok, és besamel szószt öntök rá.
Alufólia alatt előmelegített sütőben, addig sütöm míg a hús meg nem sül.
Rövid idő szükséges, mert a csirkemellek vékonyra lettek kloffolva.
A fóliát levéve, mindegyik megpakolt hússzelet tetejére, kevés reszelt sajtot szórok, amit rövid idő alatt, a tetejére pirítok.
A Dubarry személynév.
Az étel, egy ledér hölgyről kapta nevét, aki gyakran részesítette különös kegyben királyát, és a köreiben forgó nemes urakat, férje tudtával, beleegyezésével.
Ennek a hölgynek kedvence volt ez a könnyű, lágy karfiolos csőben sült étel.