Dödölle

Még nincs értékelés.

Jelentkezz be az értékeléshez!

Zsókuc

👨‍🍳 Szakács értékelése: Még nincs értékelés.

Adag

1

Előkészítési idő (perc)

30

Sütési / főzési idő (perc)

40

Nehézség

Recept leírás:

Hozzávalók:

1 kg. krumpli
kb. 30 dkg. liszt
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 evőkanál zsír

*

Elkészítés:

Minden bizonnyal sok ember előtt ismert ez a régi, népi étel, melyet hívnak még -tájegységenként – gancának vagy gánicának is.
Eleink sokat fogyasztották, hisz egyszerűen elkészíthető, olcsó és laktató étel.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben feltesszük főni.
Arra ügyeljünk, hogy ne legyen sok víz rajta, csak annyi, amennyi éppen csak ellepi.
Amíg a krumplink fő, apró kockákra vájuk a hagymát, és egy kis lábasban a zsíron megfonnyasztjuk.
Ha puha a krumplink, saját vízében összetörjük, langyosra felületen (kerámialapos tűzhely esetében kikapcsolt felületen hagyva, régen a sparhelt szélére húzva) elkezdjük hozzáadagolni a lisztet.
Egyszerre nem sokat, úgy 2-3 evőkanállal, hogy jól el tudjuk dolgozni egy fakanál segítségével.
Mikor eldolgoztuk, jöhet a következő adag liszt.
Mikor már olyan jó sűrű tésztát kaptunk, hogy kanállal tudjuk szaggatni, akkor előveszünk egy tepsit.
Azt zsírral enyhén kikenjük, s elkezdjük beleszaggatni a tésztát az alábbi módon: egy evőkanalat belemártunk a hagymás zsiradékba, s ezzel a zsíros kanállal veszünk egy evőkanálnyi mennyiséget a tészából.
Egy másik kanál segítségével beletetesszük a tepsibe oly módon, hogy egymás mellé kerüljenek a galuskák.
Akár szépen meg is formázhatjuk a másik kanál segítségével.
Ügyeljünk arra, hogy a hagymából is jusson mindenhová.
2 vagy 3 sorban rakjuk a tepsibe a tésztát.
Ha elfogyott a tésztánk, előmelegített sütőben 170 fokon átsütjük.
Fogyaszthatjuk köretnek, vagy laktató egytál ételnek is.
Ilyenkor sült szalonnát is szoktak mellé fogyasztani, de egy kanál tejföllel mindenképpen érdemes tálalni.