Hozzávalók:
Két napraforgóhoz:
250 ml meleg tej
50 ml meleg víz
4 dkg friss élesztő
5 evőkanál cukor
1 kiskanál só
2 tojássárgája jól kikavarva
8 dkg olvasztott vaj
cukor (ízlés szerint)
vaníliáscukor
1 tojás (a kenéshez)
60 dkg liszt
Töltelék:
40dkg darált dió
kevés meleg tej
cukor(izlés szerint)
1 vaníliáscukor
2 tojás fehérje
*
Elkészítés:
A tésztát jól összegyúrom és kb 1 órát kelesztem, majd 6 db kört nyújtok .(előre az élesztőt felfuttatom kis cukros langyos tejben)
A 2 tojásfehérjét kemény habbé verem beleteszek ízlés szerint cukrot vaniliacukrot a diót és annyi meleg tejet hogy jó puha tölteléket kapjunk .
Az első lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem
Megkenem a diós töltelékkel, majd kinyújtom a második lapot és befedem,ismét diós töltelék és befedem .(ezt mégegyszer megismétlem a második kaláccsal)
Egy pohárral kijelölöm a napraforgó közepét, majd egy késsel felcsíkozom a tésztát.Minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megcsavarok. Kb. 30 percig pihentetem majd megkenem tojással. A közepét megszórom vágott dióval .
Előmelegített sütőben 25-30perc alatt szép pirosra sütöm.(tűpróba)


