Hozzávalók:
75dkg liszt
30 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 csipet só
2,5 dl tej
1 egész tojás+ 1 sárgája
10 dkg cukor
Töltelék
30 dkg darát mák
15 dkg cukor
2 dl víz
1 citrom leve és héja
1 cs vanília por
diónyi vaj
1-2 ek barack lekvár
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej +3 ek
1 cs vanília
2 ek barack lekvár
diónyi vaj
*
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
Töltelék: A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot, A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét a reszelt héját a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szoba hőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit amennyi szükséges, hogy jó kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk villával megszurkáljuk úgy hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.


