Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt,15 dkg házi zsír,,7 dkg porcukor,kevés só,1 dkg élesztő,2 db tojássárgája,1 dl tej
A töltelékhez:
25-25 dkg dió, és
mák,20 dkg cukor,3 dl tej,,vaníliás cukor,,1 citrom reszelt héja,A diós töltelék alá házi lekvár.
*
Elkészítés:
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, majd langyos tejben futtatott élesztővel, a tojások sárgájával, porcukorral és a sóval tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 4 kis cipóra osztjuk, és ½ órát hűtőszekrénybe pihentetjük.
Közben a cukrot a tejjel és a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal felforraljuk.
Hozzáadjuk a diót a mákot, nálam külön elosztva és hagyjuk kihűlni.
A diós, lekváros, először a kinyújtott tésztát megkenem baracklekvárral, majd ráteszem a 25 dkg dióból készült tölteléket.
A pihentetett tésztát egész vékonyra kinyújtjuk, és a töltelékkel megtöltjük. A két végét visszahajtjuk, és szorosan feltekerjük.
Tojások sárgájával megkenjük, majd meleg helyen ½ órát pihentetjük. Majd tojás fehérjével kenjük át, és ½ órára hűtőbe tesszük.
Kicsit villával megböködjük, és 150 fokon előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
A teteje szép márványos lesz.