Hozzávalók:
1 kg liszt,15 dkg zsír,1 dkg élesztő,2 tojás,2 dl tej,csípet só.
Töltelék: 50 dkg
Egy gáztepsi,enyhén zsírozva.
*
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és 8 dkg cukorral.Az élesztőt langyos ,cukros tejben felfuttatjuk,és a tésztához adjuk,1 tojással,csípet sóval együtt.Az egészet jól össze gyúrjuk,és 2-3-rom órát hűvöshelyen pihentetjük.
Utánna 6-egyenlő részre osztjuk,és cípóba gyúrjuk.Pár perc pihentetés után 3-4 mm vastagságura nyújtjuk.3-mat dióval,3-mat mákkkal töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük. A kinyújtott ,megtöltött tészta két végét 1 cm szélesen behajtjuk. Hosszanti oldalán felcsavarjuk,a gyengén zsírozott tepsibe rakjuk,(ne szorosan!) A tetejét felvert tojással meg kenjük,és félórát meleg helyen kelesztjük,majd ismét meg kenjük tojással és hűvős helyen addig tartjuk míg a tojás meg repedezik. Közepes meleg sütőben 35-40-percig sütjük.
Mák töltelék: 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel fel főzünk,és a mákot leforrázzuk,hozzá adjuk a mazsolát,kávéskanál rumot vagy aromát,és jól elkeverjük.Majd hidegen a tésztára kenjük.
Dió töltelék:25 dkg cukrot, 2,5 dl vízzel fel főzünk és a diót leforrázzuk,hozzá adjuk a mazsolát,a 4 dkg zsemyemorzsát,és a rumot, v.aromát a reszelt citrom héját,majd jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük.
A töltelékek, se hígak,se kemények ne legyenek!
Mert akkor a bejgli kireped.