Hozzávalók:
50 dkg. liszt,
2,5 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
1 tojás,
1/2 citrom reszelt héja,
1/2 csomag vaníliás cukor,
csipetnyi só,
3 evőkanál cukor,
3 dl. körüli tej.
A töltelékbe: 30 dkg. darált dió, mák, kakaó,
20 dkg. cukor,
kevés őrölt fahéj,
annyi tej, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
*
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
Keverőtálba tesszük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt, a csipet sót, és kevés cukrot.
Annyi tejjel dolgozzuk össze, amennyit felvesz, és hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
Összedagasztjuk, majd 30 percig letakarva kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket darált dióból, mákból, vagy kakaóból, a reszelt citromhéjból, a vaníliás cukorból, cukorból, és annyi tejből, hogy jól formálható masszát kapjunk.
(a kakaós töltelékből a reszelt citromhéjat elhagyhatjuk ) Fél ujjnyira kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, és egyenletesen elkenjük rajta a mákos, vagy diós tölteléket.
Ezután felcsavarjuk a tésztát, majd bő ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.
Sütőpapírra sorakoztatjuk, köztük nagyobb helyet hagyva, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.