Hozzávalók:
A tésztához:
260 g búzaliszt (BL55)
78 g vaj
52 g sertészsír
26 g porcukor
1 csipet só
4 g élesztő, friss
26 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
52 ml tej (2,8%-os)
Töltelék:
(2 bejglihez): 2 deci
30 deka darált mák, 15dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor,
272 g dió (darált)
110 g kristálycukor
40 g méz – akác
6 g fahéj (őrölt)
81 ml tej (2,8%-os)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs héja
szerecsendió (őrölt)
narancshéj – kandírozott
mazsolaA fűszerek Toldi Fűszer termékek, www.toldifuszer.hu
*
Elkészítés:
Diós bejgli
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojás sárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát. Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást! Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.
Töltelék:
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen! A tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra. Terítsünk rá egy fóliát. majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre fólia és a tészta közt. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni! Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak! Ettől lesz szép, márványos a felülete. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
Mák töltelék:
(2 bejglihez): 2 deci víz,30 deka kristálycukor,
30 deka darált mák, 15dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor,
Főzz sűrű szirupot a cukorból és a vízből, majd forrázd le vele a mákot.
Keverd el vele a hozzávalókat, várj míg kihűl.

