Hozzávalók:
A tésztához
260 g búzaliszt
78 g vaj
52 g zsír – sertés
26 g porcukor
1 csipet só
4 g élesztő (friss)
26 g tojássárgája (1 db = 15 gramm)
52 ml 2,8%-os tej
A töltelékhez
272 g dió (darált)
110 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor – bourbon
40 g méz – akác
6 g fahéj (őrölt)
81 ml 2,8%-os tej
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs héja
szerecsendió (őrölt)
narancshéj – kandírozott
mazsola
A kenéshez
2 db tojássárgája
2 db tojásfehérje
Mák: 2 bejglihez): 2 deci víz,30 deka kristálycukor,
30 deka darált mák, 15dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor,
*
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót.
Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket.
Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat.
Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát.
Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást !
Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott ( opcionális ) ízesítőanyagokat.
Lazán összekeverjük őket.
Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
A mákos : Főzz sűrű szirupot a cukorból és a vízből, majd forrázd le vele a mákot.
Keverd el vele a hozzávalókat, várj míg kihűl.
Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket.
Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen !
Ezután a Töltelékeket is két részre osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.
Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.
Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, villával szurkáljuk meg, majd vékonyan tojássárgájával a bejgliket.
Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni !
Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is.
Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak !
Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük.
15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15.
perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük.
Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek Mikor a bejglik már nem forrók, de még langyosak, szorosan fóliázzuk be őket egyenként.
Így egy nap elteltével tökéletesen eloszlik bennük a nedvesség.
Egy nap elteltével szeleteljük a bejgliket, és kínálhatjuk őket.