Hozzávalók:
2 tojás
1 kis doboz kefír
10 dkg (pirított) dió, darálva
1 cs.vaniliás cukor
16 dkg liszt + a forma kiszórásához
fél cs.sütőpor
8 dkg kristálycukor
1 alma hámozva,reszelve
fél dl olaj
csipet só
vaj a forma kenéséhez
dió,citromszeletek a díszítéshez
A krémhez:
25 dkg mascarpone
1 kis citrom reszelt héja és leve
5 dkg porcukor
*
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük,a tojássárgáját, a kefirt, az olajat és a reszelt almát pedig elkeverjük egy tálban, majd a habhoz adjuk.A darált diót, a vaniliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a sót összekeverjük, és ezt is a habba forgatjuk. Kivajazunk egy 20-25 cm átmérőjű piteformát, lisztezzük,majd beletöltjük a masszát.170-180 fokra előmelegített sütőben először 15 percig sütjük,majd onnét számítva ,hogy szépen megemelkedett, további 10-15 percig sütjük.A formában hagyjuk langyosra hűlni,majd egy tálra helyezzük.A robotgép lassú fokozatán a mascarponét simára keverjük a citrom héjával, levével és a porcukorral.Ezután gyors fokozaton krémes állagúra habosítjuk. Egy kenőkés kegítségével a kihűlt tésztára kenjük a krémet,a tetejét megcsapkodjuk,hogy rusztikus legyen. A szeletket egész dióval,citromszeletekkel díszíthetjük.