Hozzávalók:
tészta
45 dkg liszt….10 dkg cukor….10 dkg zsír….1 cs sütőpor….1 db tojás
1 evőkanál tejföl….1 citrom reszelt héja és citrom felének a leve
töltelék
1 kg alma….1 mokkás kanál őrölt fahéj….10 dkg cukor
1 marék zsemlemorzsa….15 dkg porcukor
20 dkg dió…….
szóráshoz
20 dkg durvára vágott dió…….3 db tojás
*
Elkészítés:
a liszthez adjuk a cukrot …a sütőport és elmorzsoljuk a zsírt…..ezután hozzá adjuk a többi hozzávalókat és jól kidolgozzuk…és kicsit pihentetjük kb 1 órát
az almákat megpucoljuk nagy lyukú reszelőn lereszeljük és összekeverjük a fahéjjal és a cukorral….és ezt is állni hagyjuk
A diót a töltelékhez ledaráljuk…a szóráshoz durvára vágjuk
a tésztát két részre vesszük és egyenként átgyúrjuk és a tepsi nagyságára az első lapot kinyújtjuk…beletesszük a tepsibe és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával
és beterítjük a kinyomkodott reszelt almával megszórjuk a darált dióval
Erre tesszük a kinyújtott másik lapot ..széleit körbe megnyomkodjuk és a tetejét villával megszurkáljuk.
A tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a durvára vágott dióval.
175 fokos sütőben kb 30-35 percig sütjük—amíg a teteje szépen megpirul….Még a tepsiben megszórjuk porcukorral és ott hagyjuk kihűlni