Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 egész tojás
½ cs. sütőpor
6 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
15 dkg darált dió(én most Garpolia diókrémet használtam)
5 dkg durvára vágott dió
½ üveg bármilyen darabos dzsem
*
Elkészítés:
Ezt a süteményt akkor érdemes készíteni, ha van kimaradt tojásfehérjénk.
Én le szoktam fagyasztani és amikor összegyűlik, akkor felhasználom.
A sütőporral elkevert lisztet elmorzsolom a vajjal, vagy margarinnal, hozzáadom a vaníliás cukrot, a porcukrot és a tojással összegyúrom.
Fél órára hideg helyre teszem.
Amíg pihen a tészta felverem a tojásfehérjét a kristálycukorral, jó kemény, fényes habbá.
Belekeverem a dzsemet, a darált és a darabolt diót.
Én most darált dió helyett Grapoila diókrémet használtam.
A tésztát elosztom 2/3-as, 1/3-ad arányban a nagyobb részt kinyújtom 40×25 cm-es tepsi nagyságúra, a tepsibe helyezem.
Ráöntöm a diós, dzsemes habot, a maradék tésztát pedig ráreszelem.
Időnként lisztezem a tésztát , úgy könnyebb vele bánni, ha lisztezett deszkára reszelem és után szórom a habra.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 20-25 perc alatt megsül.
Kihűlés után kockára vágom és megszórom vaníliás porcukorral.